Profesjonalne podejście do żywienia jest nie mniej istotne jak profesjonalnie zaplanowany program treningowy i trening. Odpowiednia dieta jest elementem uzupełniającym trening, przyspieszającym regenerację oraz zapewniającym optymalny rozwój organizmu, ale podobnie jak w przypadku treningu musi zostać indywidualnie zaplanowana ze ścisłym uwzględnieniem parametrów wyjściowych zawodnika, których poznanie umożliwia prawidłowe zaplanowanie wspomagania dietetycznego na różnych etapach treningu w sezonie.
Ścisłe uwzględnienie parametrów wyjściowych zawodnika to:
-
Indywidualnie wykonana analiza dietetyczna zawodnika, dzięki której możliwa jest ocena dotychczasowego żywienia, weryfikacja teoretycznych wyliczeń zapotrzebowania energetycznego oraz poznanie wszelkich czynników, które mogły wpłynąć na zmniejszenie efektywności treningu np.: zbyt mała ilość witamin grupy B w diecie, mała ilość żelaza itd.
-
Indywidualna analiza zawodnika z perspektywy zapotrzebowania kalorycznego i jakościowego w związku z charakterem obciążeń treningowych, obciążeń pracy, preferencji żywieniowych oraz wszystkich innych elementów mających wpływ na charakter diety.
Poznanie parametrów wyjściowych zawodnika umożliwia prawidłowe i profesjonalne zaplanowanie wspomagania dietetycznego i suplementacji na różnych etapach treningu w sezonie. Z tego też względu błędem jest tworzenie lub dobieranie diety tylko na podstawie:
-
teoretycznych wyliczeń zapotrzebowania energetycznego,
-
proporcji BTW,
-
czy w jakikolwiek inny sposób, który nie zawiera pełnej indywidualnej analizy dietetycznej wraz z indywidualną analizą zawodnika.
Profesjonalna dieta
To dieta, która została przygotowana przy uwzględnieniu parametrów wyjściowych zawodnika i w pełni dostosowana do sezonu i możliwości realizacji. A w przypadku osoby nietrenującej jest to dieta, która również uwzględnia parametry wyjściowe i jest dostosowana do charakteru pracy i stylu życia.