Odpowiednia dieta jest elementem zapewniającym prawidłowy stan organizmu, a w przypadku odchudzania się zapewnia uzyskanieredukcji tkanki tłuszczowej bez efektu JoJo (jest elemntem umożliwiającym uzyskanie odpowiedniej masy i składu ciała, dobrego samopoczucie itd.).
Aby dieta była w pełni skuteczna musi zostać indywidualnie zaplanowana ze ścisłym uwzględnieniem parametrów wyjściowych osoby, których poznanie umożliwia prawidłowe zaplanowanie diety jak i suplementacji uzupełniającej.
Ścisłe uwzględnienie parametrów wyjściowych osoby to:
-
Indywidualnie wykonana analiza dietetyczna żywienia, dzięki której możliwa jest ocena dotychczasowego żywienia, weryfikacja teoretycznych wyliczeń zapotrzebowania energetycznego oraz poznanie wszelkich czynników, które mogły wpłynąć na zmniejszenie efektywności proponowanej diety np.: zbyt mała ilość witamin grupy B, błonnika, żelaza itd.
-
Indywidualna analiza osoby z perspektywy zapotrzebowania kalorycznego i jakościowego w związku z charakterem obciążeń fizycznych (praca, trening rekreacyjny – jeśli występuje), preferencji żywieniowych oraz wszystkich innych elementów mających wpływ na charakter diety.
Poznanie parametrów wyjściowych osoby umożliwia prawidłowe i profesjonalne zaplanowanie diety wraz ze wspomaganiem suplementacyjnym. Z tego też względu błędem jest tworzenie lub dobieranie diety tylko na podstawie:
-
teoretycznych wyliczeń zapotrzebowania energetycznego,
-
proporcji BTW,
-
czy w jakikolwiek inny sposób, który nie zawiera pełnej indywidualnej analizy dietetycznej wraz z indywidualną analizą osoby.
Profesjonalna dieta ukierunkowana na odchudzanie to dieta, która została przygotowana przy uwzględnieniu stanu początkowego osoby odchudzającej sie i jest w pełni dostosowana do charakteru pracy i stylu życia.