Zaburzenia apetytu
Zaburzenia apetytu są częstą reakcją po ciężkich okresach treningowych i startowych. Przyczyna tych zaburzeń leży na gruncie mechanizmów sterowania smakiem, a także zmian w ośrodku sytości i głodu. Do mechanizmów sterowania apetytem (smakiem) zaliczamy trzy podstawowe procesy oraz jeden dodatkowy:
- proces alliestezji
- proces sytości specyficznej
- proces sytości warunkowej
- zmiany behawioralne związane z procesem treningowym.
Procesy te warunkują nasz smak, a jednocześnie to jakie pokarmy spożywamy. Obciążający proces treningowy w sposób istotny może wpływać na te procesy, sprawiając, że po zakończeniu etapu przygotowawczego / startu powrót do normalnej diety będzie utrudniony. Dzieje się tak, gdyż organizm w momencie zmniejszenia obciążeń będzie dążył do wyrównania deficytów. Jednocześnie zmodyfikowane reakcje smakowe mogą powodować przejściowe stany bulimii sportowej.
Na filmie w sposób przystępny staram się opisać:
- mechanizm działania ośrodka sytości i głodu (alliestezja, sytość specyficzna i warunkowa oraz modyfikacje behawioralne)
- reakcje sterowania smakiem
- przyczyny powstania zaburzeń apetytu.
Zapraszam na film dr Jacek Świat