Aktualny stan
Nie zapisany
Cena
Bezpłatny
Zaburzenia apetytu

 

Zaburzenia apetytu są częstą reakcją po ciężkich okresach treningowych i startowych. Przyczyna tych zaburzeń leży na gruncie mechanizmów sterowania smakiem, a także zmian w ośrodku sytości i głodu. Do mechanizmów sterowania apetytem (smakiem) zaliczamy trzy podstawowe procesy oraz jeden dodatkowy:

  • proces alliestezji
  • proces sytości specyficznej
  • proces sytości warunkowej
  • zmiany behawioralne związane z procesem treningowym.

 

Procesy te warunkują nasz smak, a jednocześnie to jakie pokarmy spożywamy. Obciążający proces treningowy w sposób istotny może wpływać na te procesy, sprawiając, że po zakończeniu etapu przygotowawczego / startu powrót do normalnej diety będzie utrudniony. Dzieje się tak, gdyż organizm w momencie zmniejszenia obciążeń będzie dążył do wyrównania deficytów. Jednocześnie zmodyfikowane reakcje smakowe mogą powodować przejściowe stany bulimii sportowej.

 

Na filmie w sposób przystępny staram się opisać:

  • mechanizm działania ośrodka sytości i głodu (alliestezja, sytość specyficzna i warunkowa oraz modyfikacje behawioralne)
  • reakcje sterowania smakiem
  • przyczyny powstania zaburzeń apetytu.

 

Zapraszam na film dr Jacek Świat