Suplementacja Kofeiną
Znana od wieków kawa otrzymywana jest z owoców krzewu Coffea arabica, pochodzącego z Etiopii lub Coffea liberica z Afryki. Kawa należy do najpopularniejszych używek na świecie, gdyż jest bogatym źródłem kofeiny. Jednakże działanie kawy różni się od efektu czystej kofeiny, gdyż kawa zawiera również inne substancje o właściwościach opioidów. Kofeina z kolei znajduje się także w herbacie i w kakao oraz orzeszkach kola. Z racji na popularność oraz dużą zawartość kofeiny kawę głównie utożsamia się z kofeiną.
Kofeina jest najczęściej używanym środkiem pobudzającym. Kofeina obok teofiliny i teobrominy należy do alkaloidów purynowych, których substancją podstawową jest ksantyna. Obecność grup metylowych (CH3) determinuje właściwości biologiczne danego związku. Stąd też wywodzi się ogólna nazwa tych pochodnych (metyloksantyny). W cząsteczce kofeiny obecność grup metylowych determinuje właściwości biologiczne w następujący sposób:
- Poz. 1 (dla grupy metylowej) – decyduje o właściwościach pobudzających CUN.
- Poz. 3 (dla CH3) – wykazuje właściwości diuretyczne.
- Poz. 7 (dla CH3) – wykazuje działanie pobudzające czynność serca.
Na filmie w sposób przystępny staram się opisać mechanizm działania kofein, a także na bazie tego mechanizmu wyjaśnić sens stosowania jej w sporcie.
Zapraszam na film dr Jacek Świat